BMI

BMI står for Body Mass Index (kropsmasseindeks) og er et udtryk for vægt i forhold til højde. BMI bruges mest som en tommelfingerregel, da der ikke er taget højde for krop/knogle bygning og fedtprocent. 

  • Du kan selv prøve at regne dit BMI ud og finde ud af hvor du ligger.
  • HUSK DET ER KUN EN TOMMELFINGERREGEL.

BMI udregnes ved at sige din vægt divideret med din højde x 2.

Eksempelvis en mand der vejer 83 kg og er 185 cm høj ser således ud.

83:(1,85*1,85)= et BMI på 24 - altså normalvægtig

  • BMI under 19 - undervægtig
  • BMI mellem 19-25 - normal vægtig
  • BMI mellem 25-30 - overvægtig
  • BMI over 30 - fedme

Taljemål

Taljemål
Øget risiko for sygdomme:
Kvinder med taljemål > 80 - og mænd med taljemål > 94

Stor risiko for sygdomme:
Kvinder med taljemål > 88 - og mænd med taljemål > 102

Fedtprocent:

Fedtprocenten er udtryk for, hvor meget af ens vægt, der skyldes fedt. Det er vigtigere med en lav fedtprocent end en lav vægt. Mængden af fedt i kroppen siger nemlig mere om sundhedstilstanden end vægten.

En høj fedtprocent øger risikoen for at få sukkersyge, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Sundhedsstyrelsen har lavet følgende tabel til bedømmelse af fedtprocenter:

Måling af fedt-% foretages på en specialvægt.

Børn og unge:

Alder Lav Normal Høj For høj
7 - 9 <15% 15 - 25% 25 - 30% > 30%
10 - 14 <16% 16 - 29% 29 - 34% > 34%
16 - 18 <16% 16 - 30% 30 - 34% > 34%

Kvinder:

Alder Lav Normal Høj For høj
18 - 29 <20% 20 - 26% 26 - 36% > 36%
30 - 39 <22% 22 - 31% 31 - 38% > 38%
40 - 49 <24% 24 - 33% 33 - 40% > 40%
50 - 59 <26% 26 - 35% 35 - 42% > 42%
60 - 79 <28% 28 - 37% 37 - 44% > 44%

Mænd:

Alder Lav Normal Høj For høj
18 - 29 <8% 8 - 18% 18 - 24% > 24%
30 - 39 <11% 11 - 20% 20 - 26% > 26%
40 - 49 <13% 13 - 22% 22 - 27% > 27%
50 - 59 <15% 15 - 24% 24 - 30% > 30%
60 - 79 <17% 17 - 26% 26 - 34% > 34%

De 8 kostråd

  • Spis mere frugt og grønt - 6 om dagen
  • Spis mere fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød - hver dag
  • Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kager
  • Spis mindre fedt - især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret - og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen

 

 

 

Læskovvej 100 - 4632 Bjæverskov - Tlf. 81550030 - E-mail : info@abildconsult.dk

Alt til sport - www.sportskompagniet.dk