BMI
BMI står for Body Mass Index (kropsmasseindeks) og er et udtryk for vægt i forhold til højde. BMI bruges mest som en tommelfingerregel, da der ikke er taget højde for krop/knogle bygning og fedtprocent.
- Du kan selv prøve at regne dit BMI ud og finde ud af hvor du ligger.
- HUSK DET ER KUN EN TOMMELFINGERREGEL.
BMI udregnes ved at sige din vægt divideret med din højde x 2.
Eksempelvis en mand der vejer 83 kg og er 185 cm høj ser således ud.
83:(1,85*1,85)= et BMI på 24 - altså normalvægtig
- BMI under 19 - undervægtig
- BMI mellem 19-25 - normal vægtig
- BMI mellem 25-30 - overvægtig
- BMI over 30 - fedme
Taljemål
Taljemål
Øget risiko for sygdomme:
Kvinder med taljemål > 80 - og mænd med taljemål > 94
Stor risiko for sygdomme:
Kvinder med taljemål > 88 - og mænd med taljemål > 102
Fedtprocent:
Fedtprocenten er udtryk for, hvor meget af ens vægt, der skyldes fedt. Det er vigtigere med en lav fedtprocent end en lav vægt. Mængden af fedt i kroppen siger nemlig mere om sundhedstilstanden end vægten.
En høj fedtprocent øger risikoen for at få sukkersyge, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Sundhedsstyrelsen har lavet følgende tabel til bedømmelse af fedtprocenter:
Måling af fedt-% foretages på en specialvægt.
Børn og unge:
Alder |
Lav |
Normal |
Høj |
For høj |
7 - 9 |
<15% |
15 - 25% |
25 - 30% |
> 30% |
10 - 14 |
<16% |
16 - 29% |
29 - 34% |
> 34% |
16 - 18 |
<16% |
16 - 30% |
30 - 34% |
> 34% |
Kvinder:
Alder |
Lav |
Normal |
Høj |
For høj |
18 - 29 |
<20% |
20 - 26% |
26 - 36% |
> 36% |
30 - 39 |
<22% |
22 - 31% |
31 - 38% |
> 38% |
40 - 49 |
<24% |
24 - 33% |
33 - 40% |
> 40% |
50 - 59 |
<26% |
26 - 35% |
35 - 42% |
> 42% |
60 - 79 |
<28% |
28 - 37% |
37 - 44% |
> 44% |
Mænd:
Alder |
Lav |
Normal |
Høj |
For høj |
18 - 29 |
<8% |
8 - 18% |
18 - 24% |
> 24% |
30 - 39 |
<11% |
11 - 20% |
20 - 26% |
> 26% |
40 - 49 |
<13% |
13 - 22% |
22 - 27% |
> 27% |
50 - 59 |
<15% |
15 - 24% |
24 - 30% |
> 30% |
60 - 79 |
<17% |
17 - 26% |
26 - 34% |
> 34% |
De 8 kostråd
- Spis mere frugt og grønt - 6 om dagen
|
- Spis mere fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen
|
- Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød - hver dag
|
- Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kager
|
- Spis mindre fedt - især fra mejeriprodukter og kød
|
- Spis varieret - og bevar normalvægten
|
|
- Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen
|